METODĂ DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A PARAMETRILOR NUTRACEUTICI ŞI SENZORIALI LA FRUCTELE DE ARONIA MELANOCARPA ŞI PRODUSELE OBŢINUTE PRIN APLICAREA ACESTEIA, PRECUM ŞI OPTIMIZAREA PARAMETRILOR TEHNICI DE OBŢINEREA PRODUSELOR FINITE

Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet

Interes:

Atribuire

Informații publicare:

Nr.: RO137319

Data: 30.03.2023

Inventator(i):

TOMA MARIANA [RO]

VINTILĂ MARIAN [RO]

POPESCU SIMONA [RO]

Aplicant(i):
INST DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU INDUSTRIALIZAREA SI MARKETINGUL PRODUSELOR HORTICOLE HORTING BUC [RO]
Clasificare:
Clasificare internationala (IPC):
A23L19/00

Clasificare comuna (CPC):
Informații aplicație:
Nr.: RO20220000722
Data: 11.11.2022
Număr/numere prioritar(e):
RO20220000722 11.11.2022
BOPI:
Descriere:

Invenţia se referă la o metodă de deshidratare osmotică a fructelor de Aronia melanocarpa ( scoruşele negre) din cultivarurile Galitianka, Hugin, Merlom, Nero şi Viking, pentru îmbunătăţirea parametrilor nutraceutici şi senzoriali ai acestora. Metoda de deshidratare osmotică conform invenţiei are următoarele faze: 1. recoltarea fructelor şi depozitarea lor imediat după recoltare în depozite frigorifice dedicate la o temperatură de 5 ± 1°C; 2. recepţie, cântărire, sortare, spălare fără substanţe de adaos, zvântare, cântărire intermediară ; 3. pregătirea soluţiei osmotice hipertonă, recomandată pentru obţinerea unor aprecieri maxime a calităţilor organoleptice, care este sucul concentrat natural de fructe (vişine şi mere) şi inulină ecologică din agave, având o substanţă uscată solubilă cuprinsă între 60...70°Brix; 4. imersarea fructelor în soluţia osmotică timp de 3...10 ore la temperatura de 45...55°C şi 13...17 ore la temperatura ambientală, proporţia recomandată dintre fructe şi soluţia osmotică fiind cuprinsă între 1 : 2 ...1 : 7; 5. scoaterea fructelor din soluţia osmotică, urmată de clătire, zvântare, clătire intermediară, aşezrea fructelor pe tăvile uscătorului în strat unic, 6. deshidratarea convectivă a fructelor la o temperatură cuprinsă între 45...55°C, temperatura optimă fiind de 50 ± 1°C, într-un interval de timp cuprins între 47...53 ore, până la atingerea unei valori a umidităţii finale cuprinse între 5...15% şi 7. faza de cântărire finală, ambalare, etichetare şi depozitare a fructelor imediat după procesare în depozite dedicate la o temperatură cuprinsă între 18...20°C şi o umiditate relativă de maxim 65%.