METODĂ DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A PARAMETRILOR NUTRACEUTICI ŞI SENZORIALI LA FRUCTELE DE ARONIA MELANOCARPA ŞI PRODUSELE OBŢINUTE PRIN APLICAREA ACESTEIA, PRECUM ŞI OPTIMIZAREA PARAMETRILOR TEHNICI DE OBŢINEREA PRODUSELOR FINITE

Price not visible for this package

Interest:

Assignment

Publication info:

No.: RO137319

Date: 30.03.2023

Inventor(s):

TOMA MARIANA [RO]

VINTILĂ MARIAN [RO]

POPESCU SIMONA [RO]

Applicant(s):
INST DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU INDUSTRIALIZAREA SI MARKETINGUL PRODUSELOR HORTICOLE HORTING BUC [RO]
Classification:
International patent classification (IPC):
A23L19/00

Cooperative patent classification (CPC):
Application info:
No.: RO20220000722
Date: 11.11.2022
Priority number(s):
RO20220000722 11.11.2022
BOPI:
Description:

Invenţia se referă la o metodă de deshidratare osmotică a fructelor de Aronia melanocarpa ( scoruşele negre) din cultivarurile Galitianka, Hugin, Merlom, Nero şi Viking, pentru îmbunătăţirea parametrilor nutraceutici şi senzoriali ai acestora. Metoda de deshidratare osmotică conform invenţiei are următoarele faze: 1. recoltarea fructelor şi depozitarea lor imediat după recoltare în depozite frigorifice dedicate la o temperatură de 5 ± 1°C; 2. recepţie, cântărire, sortare, spălare fără substanţe de adaos, zvântare, cântărire intermediară ; 3. pregătirea soluţiei osmotice hipertonă, recomandată pentru obţinerea unor aprecieri maxime a calităţilor organoleptice, care este sucul concentrat natural de fructe (vişine şi mere) şi inulină ecologică din agave, având o substanţă uscată solubilă cuprinsă între 60...70°Brix; 4. imersarea fructelor în soluţia osmotică timp de 3...10 ore la temperatura de 45...55°C şi 13...17 ore la temperatura ambientală, proporţia recomandată dintre fructe şi soluţia osmotică fiind cuprinsă între 1 : 2 ...1 : 7; 5. scoaterea fructelor din soluţia osmotică, urmată de clătire, zvântare, clătire intermediară, aşezrea fructelor pe tăvile uscătorului în strat unic, 6. deshidratarea convectivă a fructelor la o temperatură cuprinsă între 45...55°C, temperatura optimă fiind de 50 ± 1°C, într-un interval de timp cuprins între 47...53 ore, până la atingerea unei valori a umidităţii finale cuprinse între 5...15% şi 7. faza de cântărire finală, ambalare, etichetare şi depozitare a fructelor imediat după procesare în depozite dedicate la o temperatură cuprinsă între 18...20°C şi o umiditate relativă de maxim 65%.