PÂINE ALBĂ ÎMBOGĂŢITĂ NUTRIŢIONAL PRIN ADAOS DE FĂINĂ DIN LEGUMINOASE GERMINATE CU ACTIVITATE ENZIMATICĂ RIDICATĂ ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTEIA

Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet

Interes:

Atribuire

Informații publicare:

Nr.: RO137314

Data: 30.03.2023

Inventator(i):

CODINĂ GEORGIANA GABRIELA [RO]

MIRONEASA SILVIA [RO]

ATUDOREI DENISA [RO]

MUŞU ANDREEA [RO]

UNGUREANU-IUGA MĂDĂLINA [RO]

OROIAN MIRCEA ADRIAN [RO]

Aplicant(i):
UNIV STEFAN CEL MARE DIN SUCEAVA [RO]
Clasificare:
Clasificare internationala (IPC):
A21D2/38

Clasificare comuna (CPC):
Informații aplicație:
Nr.: RO20210000568
Data: 22.09.2021
Număr/numere prioritar(e):
RO20210000568 22.09.2021
BOPI:
Descriere:

Invenţia se referă la o pâine albă îmbogăţită nutriţional cu adaos de făină de leguminoase germinate, fără aditivi alimentari şi la un procedeu de obţinere a acesteia. Pâinea albă conform invenţiei ca produs finit în cantitate de 100 kg se obţine din 68,4 kg făină de grâu de calitate foarte bună cu conţinut redus de α amilază, 7,6 kg mix de legumiloase germinate compus din 40% linte roşie, 30% năut şi 30% fasole pestriţă, 2,2 kg drojdie comprimată din specia Saccharomyces crevisiae, 1,1 kg sare şi 42,8 litri de apă, produsul final având un conţinut de 8,5% proteine, 0,93% lipide, 43,66% carbohidraţi, 0,68% cenuşă, 46,23% umiditate şi o valoare energetică de 217 kcal/100g. Procedeul de obţinere al pâinii albe conform invenţiei constă în coacerea în tavă în mediu de abur, timp de 20...25 min. la o temperatură cuprinsă între 250...260°C, a unui aluat preparat din ingredientele de mai sus, frământat timp de 8...10 min, fermentat timp de 20...30 min la o temperatură de 30...32°C până la o aciditate de 3,5...4°, porţionat în bucăţi cu greutatea de 0,360...0,370 kg care se aşează în tăvi unse în prealabil, se lasă la dospit timp de 40...45 min.la o temperatură de 35...38°C, se crestează în 3 - 4 locuri şi se unge cu apă. Procedeul de obţinere a mixului de leguminoase conform invenţiei constă în înmuierea individuală a litei roşie, năutului şi falolei pestriţe în apă la temperatura de 13...14°C, se barbotează periodic timp de 4...6 h până la atingerea unei umidităţi de 30%, menţinerea boabelor timp de 18...20 h fără apă, înmuierea în apă alternând cu cea fără apă până la atingerea unei umidităţi de 46...48%, germinarea leguminoaselor timp de 4 zile cu afânare la temperaturi de 21...25°C, liofilizarea până la o umiditate de 8,5...10,5%, urmată de măcinare, cernere şi amestecarea acestora în următoarele proporţii: 40% linte roşie, 30% năut şi 30% fasole pestriţă.