COMPOZIŢIE DE ENZIME PENTRU ALBIREA SEMICELULOZEI ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE

Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet

Interes:

Atribuire

Informații publicare:

Nr.: RO137407

Data: 28.04.2023

Inventator(i):

OANCEA FLORIN [RO]

CONSTANTINESCU-ARUXANDEI DIANA [RO]

POPA DARIA GABRIELA [RO]

DEŞLIU-AVRAM MĂLINA [RO]

Aplicant(i):
INSTITUTUL NAT DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU CHIMIE SI PETROCHIMIE ICECHIM [RO]
Clasificare:
Clasificare internationala (IPC):
C12N9/00; C12P1/02; D21C3/18; D21C9/10

Clasificare comuna (CPC):
Informații aplicație:
Nr.: RO20220000841
Data: 29.12.2022
Număr/numere prioritar(e):
RO20220000841 29.12.2022
BOPI:
Descriere:

Invenţia se referă la o compoziţie de enzime pentru albirea semicelulozei şi la un procedeu de obţinere a acesteia din substrat epuizat de la cultivarea ciupercilor lignocelulozice. Compoziţia conform invenţiei este alcătuită din următoarele componente exprimate în procente masice: 52...54% substanţă uscată, din care 23...27% proteine, şi restul până la 100% apă şi are o activitate endo - 1,4 - beta - glucanazică de 120,2...160,4 unităţi/mg proteină, endo - 1,4 - β - xilanazică de 625...743,6 unităţi/mg proteină, pectat liazică de 87,3...105,6 unităţi/mg proteină şi feruloil - esterazică de 18,4...27,2 unităţi/mg proteină. Procedeul de obţinere conform invenţiei constă în curăţarea şi măcinarea resturilor de material lignocelulozic, omogenizarea materialului lignocelulozic cu lignosulfat de Ca, sterilizarea şi umectarea substratului cu apă clocotită, inocularea materialului cu inocul de ciuperci lignocelulozice, introducerea materialului răcit şi inoculat în saci de polietilenă şi cultivarea la o temperatură cuprinsă între 24...28°C timp de 3 săptămâni, cu umectarea substratului la fiecare 3 zile cu 10 ml de apă/ 90 grame substrat, urmată de introducerea corpilor de fructificaţie şi recoltarea celor trei valuri timp de 2 săptămâni, separarea substratului epuizat de la cultivarea ciupercilor şi uscarea acestuia prin presare pe o presă cu şnec pentru deshidratarea materialului umed, ultrafiltrarea tangenţială a suspensiei rezultate pentru separarea şi concentrarea proteinelor cu activitate enzimatică, iar în final are loc concentrarea retentatului până la o vâscozitate de 250 mPa.s care corespunde unei concentraţii cuprinse între 52...54% substanţă uscată, din care 23...27% proteine.