COMPOZIŢIE DE PASTĂ DE NOVAC TARTINABILĂ FĂRĂ ADITIVI SAU CONSERVANŢI ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE
Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet
Atribuire
Nr.: RO137434
Data: 30.05.2023
IVANCIA MIHAELA [RO]
ŞERBAN ANDREEA [RO]
Descriere:
Invenţia se referă la o compoziţie de pastă de Novac tartinabilă, fără aditivi sau conservanţi şi la un procedeu de obţinere a acesteia. Compoziţia conform invenţiei este constituită din următoarele ingrediente exprimate în procente masice: 51,6% file de peşte Novac, 25,7% ceapă, 15,1% ulei de floarea soarelui dublu rafinat, 6,2% pastă concentrată de roşii, 1,1% sare şi 0,3% amestec de condimente conţinând o frunză de dafin de aproximativ 2 cm lungime, boabe de piper mozaic - negru, roşu, alb şi verde. Procedeul conform invenţiei are următoarele etape:1) sortarea exemplarelor de Novac,2) răcirea peştelui în apă rece la o temperatură cuprinsă între 10...14°C,3) curăţarea de solzi a peştelui, eviscerarea acestuia urmată şi spălarea cu apă rece a exemplarelor alese,4) îndepărtarea capului şi a înotătoarelor prin tăiere urmată de porţionarea şi îndepărtarea coloanei vertebrale şi a coastelor,5) se cântăresc fileurile obţinute şi ingredientele în funcţie de greutatea fileurilor,6) fileurile se fierb sub presiune în recipient închis împreună cu o cantitate de 15% apă plată cu pH 7,5 din greutatea fileurilor,7) se îndepărtează oasele mici din fileurile calde şi se prelucrează fileurile la maşina de tocat prin sita mică cu obţinerea pastei primare,8) se căleşte separat ceapa în ulei, într-un recipient cu volumul de trei ori mai mare decât cantitatea de ceapă, cantitatea de ulei fiind 40% din greutatea fileurilor de peşte,9) peste ceapa călită se adaugă pasta de peşte şi se continuă fierberea până la ridicarea unui strat de ulei la suprafaţă,10) se umplu cu pastă fierbinte recipientele din sticlă, sterilizate în prealabil, cu păstrarea unui strat de ulei de minimum 5 mm la suprafaţa compoziţiei,11) se etanşează recipientele umplute prin înfiletarea capacelor şi se sterilizează prin fierbere timp de minimum 60 minute, după care se răcesc lent.