CAŞCAVAL DIN LAPTE DE VACĂ FUNCŢIONAL ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTUIA

Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet

Interes:

Atribuire

Informații publicare:

Nr.: RO135426

Data: 28.01.2022

Inventator(i):

PĂDUREŢ SERGIU [RO]

DABIJA ADRIANA [RO]

ZIMBRU RALUCA OLIMPIA [RO]

Aplicant(i):
UNIV STEFAN CEL MARE DIN SUCEAVA [RO]
Clasificare:
Clasificare internationala (IPC):
A23C19/02

Clasificare comuna (CPC):
Informații aplicație:
Nr.: RO20200000457
Data: 28.07.2020
Număr/numere prioritar(e):
RO20200000457 28.07.2020
BOPI:
Descriere:

Invenţia se referă la un caşcaval din lapte de vacă cu pastă tare funcţional şi la un procedeu de obţinere a acestuia. Caşcavalul conform invenţiei este caracterizat prin aceea că pentru obţinerea unei cantităţi de 100 Kg produs sunt necesare următoarele cantităţi de materii prime: 1000 litri lapte de vacă cu 3,5% grăsime, 3 Kg gălbiori, 1,5 Kg migdale, 1 Kg seminţe de in, 1 Kg seminţe de susan, 1 kg seminţe de floarea soarelui şi 2,5 kg sare. Procedeul conform invenţiei constă în recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare, condiţionarea laptelui de vacă prin curăţire, normalizare,omogenizare, pasteurizare, răcire şi obţinerea caşului prin însămânţarea laptelui cu culturi selecţionate de bacterii lactice în proporţie de 0,05%, coagularea laptelui la temperatura de 35°C cu enzime coagulante, durata de coagulare fiind de 30...40 minute, prelucrarea coagulului prin tăierea şi mărunţirea acestuia, urmată de perioada de repaus cuprinsă între 10...12 ore, încălzirea a II-a la temperatura de 40...42°C, presarea coagulului până la un conţinut de apă de 42...44% cu o forţă de presare de 4...6 Kgf/Kg de caş şi maturarea caşului la temperatura de 30°C timp de 10 ore, se obţine caşcavalul prin tăierea caşului cu un dispozitiv rotativ în felii cu grosimea de 0,3...0,5 cm şi lăţimea de 3...6 cm, se opăreşte caşul în saraura încălzită la temperatura de 72...74°C cu agitare energetică în care sunt introduse şi migdalele maturate în miere de albine, se introduc gălbiorii condiţionaţi şi fierţi în prealabil şi 75% din cantitatea totală de seminţe, se împătureşte pasta de mai multe ori, se adaugă restul de seminţe, apoi caşcavalul este maturat timp de 10...12 zile la 16...18°C şi 30 zile la 14...15°C, urmat de porţionarea la 500g şi ambalarea sub vid, caşcavalul din lapte de vacă cu pastă tare având un conţinut de 26% proteine, 3,5% glucide, 45% grăsime şi o valoare energetică de 523 kcal/100g produs respectiv 2166 kj/100g produs.