BISCUIŢI AGLUTENICI CU PRUNE ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTORA

Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet

Interes:

Atribuire

Informații publicare:

Nr.: RO135439

Data: 28.01.2022

Inventator(i):

DABIJA ADRIANA [RO]

CODINĂ GEORGIANA GABRIELA [RO]

Aplicant(i):
UNIV STEFAN CEL MARE DIN SUCEAVA [RO]
Clasificare:
Clasificare internationala (IPC):
A23L19/00

Clasificare comuna (CPC):
Informații aplicație:
Nr.: RO20200000455
Data: 28.07.2020
Număr/numere prioritar(e):
RO20200000455 28.07.2020
BOPI:
Descriere:

Invenţia se referă la biscuiţi aglutenici cu prune în compoziţia cărora intră doar ingrediente naturale şi la un procedeu de obţinere a acestora. Biscuiţii conform invenţiei au următorul necesar de materii prime pentru obţinerea unei cantităţi de 100 Kg de produs: 35 Kg făină de orez, 25 Kg făină de mei, 17,5 Kg prune uscate, 11 Kg fructoză, 20 Kg grăsime vegetală, 2,5 Kg pudră de roşcove, 12 litri de apă, 0,3 Kg sare, 0,5 Kg bicarbonat de sodiu şi 0,5 Kg bicarbonat de amoniu. Procedeul conform invenţiei constă în recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare, dozarea acestora, urmată de prepararea aluatului într-un malaxor în două etape: prepararea pastei din grăsimea vegetală şi fructoză, amestecarea acestora timp de 3...4 minute, după care se adaugă făina de orez şi cea de mei, prunele uscate şi soluţia de sare, se frământă aluatul rezultat timp de 20...30 minute la o temperatură cuprinsă între 26...28°C, se odihneşte aluatul timp de 1...3 ore la temperatura de 30°C şi umiditatea relativă a aerului cuprinsă între 80...90%, pentru îmbunătăţirea însuşirilor reologice, urmată de operaţia de modelare prin presare pentru realizarea formei şi a dimensiunilor biscuiţilor care să permită desfăşurarea optimă a procesului de coacere şi divizarea aluatului la o grosime cuprinsă între 1,5...3 mm, coacerea având loc într-un cuptor tunel timp de 4...5 minute, într-o atmosferă lipsită de abur, în trei zone cu temperaturi diferite: 160...170°C, 230...240°C şi 230...210°C, urmată de răcirea biscuiţilor în aer, timp de 10...15 minute, până la o temperatură de 30...35°C, pe o bandă transportoare din ţesătură metalică, iar în final biscuiţii de culoare brună, casanţi şi fragili,sunt ambalaţi manual în cutii de carton căptuşite cu hârtie şi depozitaţi la întuneric, la temperatura de 18...20°C şi umiditate relativă de 65...70%, biscuiţii conţinând 59,86% carbohidraţi, 5,25% proteine, 12,25% lipide şi 5,25% fibre, cu o valoare energetică de 371 kcal/100 g produs.