PASTE TIP PENNE RIGATE ÎMBOGĂŢITE ÎN FIBRE, PROTEINE ŞI SĂRURI MINERALE ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTORA
Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet
Atribuire
Nr.: RO135437
Data: 28.01.2022
CODINĂ GEORGIANA GABRIELA [RO]
DABIJA ADRIANA [RO]
Descriere:
Invenţia se referă la paste tip pene riglate îmbogăţite în fibre, proteine şi săruri minerale şi la un procedeu de obţinere a acestora. Pastele conform invenţiei sunt caracterizate prin aceea că pentru obţinerea a 1000 Kg de produs finit sunt necesare următoarele cantităţi de materii prime: 860 Kg făină de grâu dur tip 550, 100 Kg făină proteică de cânepă, 50 Kg inulină, 5 Kg gluconat de Ca cu un conţinut de 9% ioni de Ca, 3,8 Kg gluconat de Mg cu un conţinut de 5,5% ioni de Mg şi apă la temperatura de 20°C pentru obţinerea unui aluat cu umiditatea cuprinsă între 28...30%. Procedeul conform invenţiei constă în amestecarea ingredientelor din reţeta de fabricaţie în malaxorul unei prese continue prevăzute cu două şnecuri şi manta de răcire care efectuează cu precizie toate operaţiile de dozare, amestecare şi extrudare a aluatului la presiune normală, obţinându-se un aluat compact, consistent, elastic şi suficient de plastic pentru a avea o bună rezistenţă la rupere, care să nu se lipească şi să nu se deformeze în procesul de divizare şi uscare a penelor, bucăţile de aluat modelate prin extrudate sunt tăiate şi aşezate într-un strat uniform în vederea preuscării acestora la o temperatură cuprinsă între 35...45°C şi umiditate relativă de 65...85%, timp de 2,5 ore până la o umiditate de 19...25%, după preuscare pastele sunt uscate la o temperatură de 30...40°C până la o umiditate de 10...13%, după care sunt trimise într-un buncăr de depozitare şi stabilizare a umidităţii, iar după răcire sunt ambalate, penele riglate astfel obţinute având un conţinut de 66,42% carbohidraţi, 11,15% proteine, 7, 74% fibre dintre care 2,88% fibre insolubile şi 4,86% fibre solubile, 0,83% g/100 g lipide, 18,81 mg/100 g Mg, 40,5 mg/100 g Ca şi are o valoare energetică de 333 kcal/100 g respectiv de 1411 kj/ 100 g.