ALIMENT FUNCŢIONAL UTILIZABIL CA ADJUVANT ÎN DIETA HIPOCALORICĂ ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE

Prețul nu e vizibil în cazul acestui pachet

Interes:

Atribuire

Informații publicare:

Nr.: RO135559

Data: 30.03.2022

Inventator(i):

OANCEA ANCA OLGUŢA [RO]

MOLDOVAN LUCIA [RO]

MIHAI ELENA [RO]

CIUCAN TEODORA [RO]

TATIA RODICA [RO]

COROIU VIORICA [RO]

GHENEA ANA MARIA [RO]

PÎRVU MIHAELA [RO]

Aplicant(i):
INSTITUTUL NAT DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU STIINTE BIOLOGICE BUCURESTI [RO]
SANTO RAPHAEL S R L [RO]
Clasificare:
Clasificare internationala (IPC):
A23L29/281

Clasificare comuna (CPC):
Informații aplicație:
Nr.: RO20210000670
Data: 08.11.2021
Număr/numere prioritar(e):
RO20210000670 08.11.2021
BOPI:
Descriere:

Invenţia se referă la un aliment sub formă de baton alimentar hipoglucidic cu efecte antioxidante şi prebiotice amplificate utilizat ca adjuvant în dieta hipocalorică şi la un procedeu de obţinere. Alimentul conform invenţiei este constituit din 15...35% pulbere din fructe de pădure cu un conţinut de 15...20% afine, 1,5...3,5% merişor, 2,0...3,5% cătină, 2,0...3,0% coacăze negre, cu substanţa uscată de minim 20%, 50...70% bază de extracţie formată din sirop de malţ şi miere în raport de 3 : 1, 5...15% seminţe de chia, 0,5...1,5% sâmburi de caise şi alune măcinate, 1,0...2,0% glazură formată din unt de cacao, ulei de cocos şi masă de cacao în raport 1 : 1 : 1, 2,0...3,0% pudră de cacao care înglobează seminţele de chia şi 0,001...0,005% sare de Himalaya, alimentul condiţionat sub formă de batoane glazurate având următoarele valori nutriţionale pentru 100g baton: 380...450 kcal valoare energetică, 20...40% glucide, 10...22% grăsimi, 4...14% fibre, 1...15% proteine şi 0...0,3% sare. Procedeul conform invenţiei are următoarele etape: a) obţinerea amestecului format din fructe de pădure cu substanţă uscată 15...30% şi sare de Himalaya, macerarea acestuia timp de 24..48 ore şi uscarea la o temperatură cuprinsă între 40...45°C timp de 1...3 zile, urmată de mărunţire mecanică până la stadiul de pulbere fină, b) extracţia polifenolilor dintr-o altă şarjă de reziduu umed de fructe de pădure cu 10 volume de etanol 50...70% timp de 24...48 ore la temperatura camerei, urmată de extracţia polizaharidelor cu 10 volume de apă distilată timp de 3...6 ore la 90...100°C, concentrarea la 60°C şi purificarea polizaharidelor prin precipitare cu etanol 70...80%, centrifugare la 10000...15000 rpm şi în final concentrare prin evaporare la 37°C, c) înglobarea amestecului de polifenoli şi polizaharide, d) prepararea bazei de extracţie, e) obţinerea compoziţiei vâscoase, f) porţionarea compoziţiei sub formă de batoane, glazurare, ambalare în pungi şi depozitare la temperaturi de sub 10°C.