PROCEDEU DE OBŢINERE A UNUI SUPLIMENT ALIMENTAR ANTIOXIDANT BUVABIL, PRIN AMESTECUL SUCULUI OBŢINUT DIN TREI GENOTIPURI DE ORZ ŞI ORZOAICĂ DE TOAMNĂ

Price not visible for this package

Interest:

Assignment

Publication info:

No.: RO137215

Date: 30.01.2023

Inventor(s):

LUPU ANDREEA-ROXANA [RO]

NĂŞCUŢIU ALEXANDRA- MARIA [RO]

FLOREA CARMEN-ANA- ISABELLE [RO]

MATEI CORINA ŞTEFANIA [RO]

NEGREA ŞTEFANIA-MĂDĂLINA [RO]

Applicant(s):
INSTITUTUL NAT DE CERCETARE DEZVOLTARE MEDICO MILITARA CANTACUZINO [RO]
Classification:
International patent classification (IPC):
A23L2/38

Cooperative patent classification (CPC):
Application info:
No.: RO20220000558
Date: 12.09.2022
Priority number(s):
RO20220000558 12.09.2022
BOPI:
Description:

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui supliment alimentar antioxidant buvabil prin utilizarea a trei genotipuri de orz şi orzoaică de toamnă, supliment alimentar destinat menţinerii şi îmbunătăţirii stării de sănătate. Procedeul conform invenţiei are următoarele etape: 1. recoltarea orzului şi orzoaicei când plantele au înălţimea medie de 20...25 cm, spălarea şi tocarea plantelor,ambalarea masei vegetale şi transportarea rapidă, în mai puţin de o oră, cu maşina frigorifică la 4...8°C către locul de procesare, 2. presarea la rece a masei vegetale pentru obţinerea sucului de orzsau orzoaică verde, 3. congelarea recipientelor cu suc într-o cameră frigorifică la temperaturi de - 20°C ± 5°C, 4. decongelarea sucului urmată de centrifugarea acestuia timp de 30 min. la 2500...3000 rot/min la o temperatură de + 4°C, iar dacă supernatantul prezintă o cantitate mare de impurităţi se repetă centrifugarea, 5. filtrarea succesivă a supernatantului prin membrane din nitroceluloză cu dimensiunea porilor de : 1,2 μ m, 0,8 μ m, 0,65 μ m, 0,45 μ m, 0,2 μ m, iar în ultima etapă se realizează filtrarea sterilizantă în mediu steril prin membrana cu dimensiunea porilor de 0,2 mu m, iar sucul rezultat se colectează în recipiente de sticlă sterile, cu controlul probelor de suc în ceea ce priveşte pH - ul, aspectul fizic, sterilitatea, capacitatea antioxidantă totală (CAT) şi capacitatea de epurare a radicalilor liberi (ORAC), 6. amestecarea sucurilor de orz şi orzoaică verde, ca produse intermediare, în vederea obţinerii suplimentului alimentar antioxidant ca produs finit,7. etichetarea sticlelor care conţin suplimentul alimentar şi depozitarea acestora la o temperatură de + 5°C ± 3°C în vederea condiţionării care se realizează într-un spaţiu steril, dedicat şi monitorizat corespunzător până la obţinerea rezultatelor testelor de control, după care recipientele cu suplimentul alimentar conform se ambalează şi se etichetează.