FĂINĂ FUNCŢIONALĂ DIN LEGUMINOASE GERMINATE PENTRU PANIFICAŢIE ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTEIA

Price not visible for this package

Interest:

Assignment

Publication info:

No.: RO137315

Date: 30.03.2023

Inventor(s):

CODINĂ GEORGIANA GABRIELA [RO]

MIRONEASA SILVIA [RO]

ATUDOREI DENISA [RO]

MUŞU ANDREEA [RO]

UNGUREANU-IUGA MĂDĂLINA [RO]

OROIAN MIRCEA ADRIAN [RO]

Applicant(s):
UNIV STEFAN CEL MARE DIN SUCEAVA [RO]
Classification:
International patent classification (IPC):
A21D2/38

Cooperative patent classification (CPC):
Application info:
No.: RO20210000570
Date: 22.09.2021
Priority number(s):
RO20210000570 22.09.2021
BOPI:
Description:

Invenţia se referă la o făină realizată din leguminoase germinate care poate fi utilizată în produse de panificaţie cu scopul de a îmbunătăţii calitatea acestora din punct de vedere nutriţional şi la un procedeu de obţinere a acesteia. Făina conform invenţiei este un mix care are în componenţă 40% făină de linte roşie germinată, 15% făina de lupin alb dulce germinat, 15% făină de soia germinată,15% făină de fasole pestriţă germinată şi 15% făină de năut germinat, toate exprimate în procente în greutate, produsul final având un conţinut de 50,02% carbohidraţi, 30,69% proteine, 5,10% lipide şi o valoare energetică de 369 kcal/100 g produs. Procedeul de obţinere conform invenţiei începe cu înmuierea în apă a leguminoaselor prezentate mai sus la o temperatură cuprinsă între 13...14°C şi care se aerează cu aer steril timp de 10 min. la un interval de 2 h, până la atingerea unei umidităţi de 30%, după care se elimină apa şi leguminoasele rămân în repaus o perioadă de timp egală cu timpul de înmuiere, cu absorbţie de dioxid de carbon timp de 10 min la interval de 2 h, apoi se menţin iar într-o apă în care s-a adăugat 35 g/hL hidroxid de sodiu soluţie în concentraţie 1 % la temperatura de 40°C şi apă oxigenată în concentraţie de 30%, şi o doză de 400 mL/hL apă de înmuiere timp de 6 h, cu barbotare periodică de aer steril la intervale de 2 h, alternând cu repaus fără apă şi cu apăpână la obţinerea unei umidităţi cuprinse între 46...48%, după care urmează perioada de germinare timp de 4 zile cu aerare intensă cu aer cu umiditatea de 95%, la o temperatură care creşte treptat dela 13...14°C până la 21...25°C în ultimele 2 zile de germinare, liofilizare la temperatura de - 50°C şi presiune de 10 Pa până la o umiditate de maximum 11%, urmată de măcinare, cernere printr-o sită metalică cu dimensiunea ochiurilor de 0,5 mm şi amestecarea făinurilor de leguminoase germinate.