PROCEDEU DE OBŢINERE ŞI COMPOZIŢIE PENTRU PRODUSE ZAHAROASE TARTINABILE DIN SEMINŢE DE JIR

Price not visible for this package

Interest:

Assignment

Publication info:

No.: RO137639

Date: 29.09.2023

Inventor(s):

PUŞCAŞ ANDREEA [RO]

TANISLAV ANDA-ELENA [RO]

MUREŞAN ELENA-ANDRUŢA [RO]

PĂUCEAN ADRIANA [RO]

SOCACIU MARIA-IOANA [RO]

SEMENIUC CRISTINA-ANAMARIA [RO]

MUREŞAN VLAD [RO]

Applicant(s):
UNIV DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ NAPOCA [RO]
Classification:
International patent classification (IPC):
A23L33/12

Cooperative patent classification (CPC):
Application info:
No.: RO20220000054
Date: 04.02.2022
Priority number(s):
RO20220000054 04.02.2022
BOPI:
Description:

Invenţia se referă la o compoziţie de produs zaharos obţinut din seminţe de jir, de tip cremă tartinabilă cu valoare alimentară ridicată cuprinsă între 350...550 Kcal/100g, şi la un procedeu de obţinere a acesteia. Compoziţia conform invenţiei conţine următoarele ingrediente exprimate în procente în greutate: 5...100% miez din seminţe de jir, 0...90% zahăr şi 0...5% pudră de cacao sau pudră de roşcove, iar zahărul poate fi înlocuit cu izomalţ, maltodextrine, malţitol, eritritol, sorbitol, glucoză, fructoză, sau combinaţii şi siropuri ale acestora. Procedeul de obţinere conform invenţiei constă în condiţionarea seminţelor de jir într-un vibro - aspirator unde se decojesc într-o tobă de spargere, coaja se separă de miez cu ajutorul unor site plane şi a unui separator pneumatic, după care miezul de seminţe de jir se prăjeşte în echipamente continue sau discontinue la o temperatură cuprinsă între 125...165°C timp de 20...35 minute, apoi miezul de jir prăjit se macină şi se omogenizează împreună cu zahărul şi cu pudra de cacao în echipamente de tipul morilor coloidale, morilor cu pietre, morilor cu discuri sau cu bile, până la obţinerea unei paste fluide care prezintă o granulozitate mai mică de 200 μm, după care crema tartinabilă astfel obţinută se dozează în recipiente care se închid etanş şi se ambalează.