PRODUS ALIMENTAR PE BAZĂ DE PROTEINE DIN SOIA (GYCINE MAX) ŞI PROCEDEUL DE OBŢINERE

Price not visible for this package

Interest:

Assignment

Publication info:

No.: RO119108

Date: 30.04.2004

Inventor(s):

COLCEAR IOAN [RO]

Applicant(s):
COLCEAR IOAN [RO]
Classification:
International patent classification (IPC):
A23L19/00; A23L35/00; A23L1/212; A23L1/48

Cooperative patent classification (CPC):
Application info:
No.: RO20010001164
Date: 24.10.2001
Priority number(s):
RO20010001164 24.10.2001
Description:

Invenţia se referă la un produs alimentar pe bază de proteine din soia şi la un procedeu de obţinere a acestuia, utilizabil în industria alimentară şi destinată consumului uman. Produsul conform invenţiei are în compoziţie 2 kg izolat proteic sub formă de pulbere, care se hidratează cu 8,5...9 kg apă. Din cantitatea de mai sus, 50% se emulsionează prin mixare cu 4,5...5 kg ulei de floarea soarelui. Procedeul conform invenţiei constă într-o primă operaţie de hidratare a izolatului proteic din soia cu apă, care se face prin mixare timp de 15...20 min, la o temperatură de 6...10°C, obţinându-seo pastă de bază. În cea de a doua operaţie, se separă cealaltă cantitate de 50% din pasta de bază, care într-o altă operaţie de mixare se amestecă timp de 15...20 min, la o temperatură cuprinsă între 6 şi 10°C, cu 4,5...5 kg ulei de floarea soarelui, obţinându-se o emulsie. În final, cele două amestecuri obţinute, izolatul proteic hidratat şi cel amestecat cu ulei, se păstrează în recipiente separate, timp de10...12 h şi la o temperatură cuprinsă între 2 şi 5°C, pentru solidificare. După 10...12 h, pasta de bază şi cea emulsionată se mixează din nou împreună cu condimentele, amestecul obţinut constituindformula finală a acestor alimente, care se încarcă în membrane (obţinându-se funcţie de condimentele folosite salamuri, cârnaţi, pate, parizer, crenvurşti, lebărvurşti, caş de "carne" tocată, pastă mici, şuncă presată, conserve). Batoanele se sterilizează prin încălzirea conţinutului acestora la o temperatură de 68...70°C, timp de 55...60 min, când se formează o peliculă superficială cu rol protector, care creşte considerabil timpul de