VAFE AGLUTENICE ŞI FUNCŢIONALE ŞI PROCEDEU DE OBŢINERE A ACESTORA

Price not visible for this package

Interest:

Assignment

Publication info:

No.: RO137576

Date: 30.08.2023

Inventor(s):

DABIJA ADRIANA [RO]

CHETRARIU ANCUŢA [RO]

Applicant(s):
UNIV STEFAN CEL MARE DIN SUCEAVA [RO]
Classification:
International patent classification (IPC):
A21D13/04

Cooperative patent classification (CPC):
A21D10/04 (EP); A21D13/045 (EP); A21D13/047 (EP); A21D13/066 (EP); A21D13/45 (EP); A21D2/36 (EP); A21D2/362 (EP); A21D8/06 (EP)
Application info:
No.: RO20220000084
Date: 18.02.2022
Priority number(s):
RO20220000084 18.02.2022
Related patents:
EP4230045
BOPI:
Description:

Invenţia se referă nişte vafe aglutenice şi funcţionale şi la un procedeu de obţinere a acestora. Vafele conform invenţiei au o compoziţie formată din următoarele cantităţi de materii prime necesare pentru obţinerea a 100 kg de produs finit: 75 kg făină de năut, 25 kg pastă de leurdă, 10 kg făină de borhot de malţ, 5 kg seminţe de in auriu, 5 kg seminţe de cânepă, 1 kg bicarbonat de sodiu, 1,5 kg sare şi o cantitate de apă necesară pentru obţinerea unui aluat fluid cu o umiditate cuprinsă între 65...70%. Procedeul de obţinere conform invenţiei constă în recepţia cantitativă şi calitativă a materiilor prime şi auxiliare conform reţetei de fabricaţie, urmată de prepararea aluatului prin introducerea într-un malaxor a unei cantităţi de 50% din cantitatea de apă în care se dizolvă sarea şi bicarbonatul de sodiu, se amestecă 5 minute, se adaugă 60% din făina de năut amestecându-se 10 minute, se adaugă şi restul de 40% din făina de năut, pasta de leurdă, făina de borhot de malţ, seminţele de in auriu şi seminţele de cânepă, amestecându-se 15 minute cu malaxorul ermetic închis, iar aluatul fluid rezultat se filtrează pentru îndepărtarea eventualelor aglomerări, se toarnă în alveolele matriţelor cuptorului electric pentru coacere, se coace la 290°C timp de 3...4 minute, până la o umiditate cuprinsă între 2...3%, urmată de răcirea şi ambalarea produsului finit, vafele rezultate având unconţinut de 49,72% carbohidraţi, 21,37% proteine, 10,02% lipide, 11,64% fibre şi o valoare energetică de 375 kcal/100 g produs, respectiv 1579 kj/100 g produs.